Warning: include_once(/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php): failed to open stream: Permission denied in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305

Warning: include_once(): Failed opening '/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305
SABAUDZKI PASZTECIK | Przepisy kulinarne

SABAUDZKI PASZTECIK

50 dag cebuli
3 łyżki masła
1/2 szklanki śmietany
1/2 czerstwej bułki wrocławskiej lub dużej bagietki
1/2 szklanki kaszy manny 3 jajka 3 łyżki startego żółtego sera, najlepiej
parmezanu sól, pieprz gałka muszkatołowa tarta bułka

Cebulę obrać, drobno posiekać, na moment włożyć na sicie do wrzątku, odcedzić. Dusić na tłuszczu, zalać śmietaną i dusić na niewielkim ogniu, aż masa zgęstnieje. Dodać pokrojoną w kostkę czerstwą bułkę – aby wchłonęła płyn, dobrze wymieszać. Cebulową masę przepuścić przez maszynkę albo przetrzeć przez sito lub jeszcze lepiej – zmiksować. Doprawić do smaku, dodać tarty ser, przesianą kaszę mannę, żółtka i sztywną pianę z białek. Wylać masę do formy do zapiekania, wysmarowanej masłem i wysypanej tartą buł-
ką,
Posypać wiórkami zimnego masła. Zapiekać około 30 minut w nagrzanym piekarniku. Można także upiec na parze. Po-
dawać z pieczywem lub ziemniakami oraz z pikantnym sosem grzybowym lub pomidorowym albo z surówką z zielonej sałaty lub cykorii z sosem winegret.

Responses are currently closed.