SAŁATKA BIAŁA BOŻENKA

50 dag ziemniaków ugotowanych
w mundurkach 15 dag szynki lub parówek 25 dag białego tłustego sera 1 ogórek sałatkowy (tzw. wąż) 1-2 ząbki czosnku ocet winny, sok z cytryny lub z kiszonych
ogórków garść posiekanej zieleniny (natka
pietruszki, koperek, szczypiorek) sól, pieprz
Ziemniaki ostudzić, obrać i pokroić w plasterki, zwilżając octem winnym. Wędlinę pokroić w kostkę lub paseczki. Ogórek umyć i, nie obierając, pokroić w niewielką kostkę. Czosnek zmiażdżyć, zetrzeć na tarce lub drobniutko posiekać. Ser przetrzeć przez sito lub zmiksować ze śmietaną i czosnkiem, doprawić do smaku. Wszystkie składniki wymieszać z sosem serowym, obficie posypać posiekaną zieleniną.

Responses are currently closed.