SAŁATKA JAKTOROWSKA

20 dag niewielkich pieczarek
20 dag porów (tylko białe części)
1 średnia marchewka (10 dag)
1 duże kwaskówate jabłko
sok z 1/2 cytryny
garść posiekanej ziełeniny (natki pietruszki
lub selera) oliwa sól, pieprz
Pory dokładnie oczyścić, umyć i pokroić w plasterki. Pieczarki umyć i drobno poszatkować, skropić połową soku cytryny, dobrze wymieszać. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na oliwie zeszklić pory, dodać pieczarki i marchewkę, podlać kilkoma łyżkami wody. Przykryć i dusić około 10 minut na małym ogniu, uważając, aby jarzynki się nie przypaliły. Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce z dużymi otworami, skropić resztą soku cytrynowego i dobrze wymieszać. Dodać do miękkich jarzynek, wymieszać i zdjąć z ognia. Doprawić do smaku. Przed podaniem posypać zieleniną.

Responses are currently closed.