SAŁATKA MISS POLONIA

2 filety z piersi kurczaka
1 szklanka kaszy kuskus
2 szklanki rosołu z kostki (grzybowy, warzywny, drobiowy)
1 cebula (najlepiej czerwona)
duża garść posiekanej zieleniny (natka
pietruszki, kolendra, tymianek) garść grubo posiekanych orzechów
arachidowych sok i delikatnie starta skórka z 1 dużej
kwaśnej pomarańczy 5-6 łyżek octu winnego 1/4 szklanki dobrej oliwy sól, pieprz
Filety umyć, osuszyć i usmażyć albo ugotować. Pokroić w kostkę. Cebulę drobniutko posiekać w kostkę. Kuskus zalać wrzącym rosołem i odstawić do napeł-
nienia. Oliwę ubić z octem winnym i sokiem z pomarańczy, dodając dwie łyżki tartej skórki pomarańczowej, szczyptę soli i szczyptę pieprzu. Pokrojone filety, kus-jcus, cebulę i posiekaną zieleninę dokładnie wymieszać i doprawić sosem pomarańczowym.

Responses are currently closed.