SAŁATKA SŁONECZNA OLA

25-30 dag malin
15 dag (duża garść) białych porzeczek
4 dojrzałe morele
2 dojrzałe słodkie jabłka
1 szklanka śmietanki
cukier waniliowy
4 łyżki cukru pudru
Porzeczki przebrać, opłukać i dobrze osaczyć, usunąć ogonki. Przetrzeć przez sito i wymieszać z połową cukru. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce z dużymi otworami, wymieszać z przecierem porzeczkowym. Morele umyć, osuszyć, wydry-lować i pokroić w kostkę, wymieszać z przecierem. Maliny przebrać, jeśli trzeba, delikatnie opłukać i ostudzić. Śmietankę lekko ubić z resztą cukru i cukrem waniliowym. W salaterkach ułożyć warstwę przecieru z morelami, przykryć warstwą malin i polać śmietanką.

Responses are currently closed.