SAŁATKA Z SOCZEWICY

25 dag soczewicy
sól, pieprz, listek laurowy
6 łyżek octu
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżka musztardy szczypta tymianku 4 łyżki oleju pęczek szczypiorku
2 gałązki selera naciowego 4 spore pomidory
80 dag makaronu (muszelki lub świderki) 1-2 główki cykorii
Soczewicę na noc zlać przegotowaną wodą, następnego dnia rano ugotować w tej samej wodzie, odcedzić. Zalać wrzątkiem, osolić, dodać listek laurowy i gotować około 5 minut, ostudzić i odsączyć. Tymianek i szczypiorek drobno posiekać, wymieszać z octem, sosem sojowym i musztardą, doprawić do smaku pieprzem i solą. Makaron ugotować, odcedzić, wymieszać z olejem, wreszcie z soczewicą i pokrojonymi w kostkę pomidorami, selerem i cykorią. Doprawić sosem.

Responses are currently closed.