SAŁATKA ZOSI

5 średniej wielkości ziemniaków
ugotowanych w mundurkach pęczek szczypiorku
1/2 pęczka rzodkiewek
2 jajka ugotowane na twardo 3-4 łyżki oliwy lub oleju
słonecznikowego 2 łyżki octu winnego lub soku
z cytryny płaska łyżeczka musztardy pieprz, sól
Ziemniaki ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Szczypiorek drobno posiekać, rzodkiewki oczyścić i pokroić w plasterki (do surówki można wykorzystać także ładne młode listki rzodkiewek). Jajka grubo posiekać. Wszystkie składniki włożyć do salaterki i wymieszać. Przygotować sos winegret, ubijając oliwę lub olej z octem. musztarda, solą i pieprzem (można użyć jako shakera słoika typu twist, do którego wkłada się składniki sosu, zakręca i kilkakrotnie mocno potrząsa). Doprawić sałatkę, i dobrze wymieszać.

Responses are currently closed.