SERNIK BYDGOSKI

50 dag białego sera
10 dag kaszy manny
2 szklanki mleka
4 jajka
cukier wanilinowy lub dowolny aromat
4 łyżki cukru
skórka otarta z 1 cytryny
garść rodzynek lub posiekanych orzechów
(włoskie, arachidowe) sól tłuszcz i tarta bułka do formy
Kaszę mannę wymieszać z połową szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować z łyżką tłuszczu, wlać kaszę i ugotować, ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Ser przepuścić przez maszynkę lub zmiksować z kaszą manną, wymieszać z ubitymi żółtkami, skórką cytrynową i bakaliami. Białka ubić ze szczyptą soli na jednolitą pianę, delikatnie połączyć z masą serową. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy i wstawić do nagrzanego piekarnika (180-200°C) na 45 minut.

Responses are currently closed.