Warning: include_once(/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php): failed to open stream: Permission denied in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305

Warning: include_once(): Failed opening '/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305
SERNIK KROŚNIEŃSKI | Przepisy kulinarne

SERNIK KROŚNIEŃSKI

1 kg białego tłustego sera
1/2 kostki margaryny lub masła
3 jajka
1 kg jabłek
8 dag grysiku lub kaszy manny albo kaszy
kukurydzianej 1 torebka proszku do pieczenia garść rodzynek 1 kieliszek brandy lub rumu cukier lub aromat waniliowy sok z cytryny tłuszcz i tarta bułka do formy
Ser trzykrotnie przepuścić przez maszynkę do mięsa. Rodzynki umyć i namoczyć w alkoholu, aby napęczniały. Jajka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę i skropić sokiem z cytryny. Tłuszcz ucierać z cukrem do uzyskania konsystencji śmietany, a następnie po jednym dodawać żółtka, a następnie wymieszać z przetartym serem. Dodać kaszę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i wreszcie jabłka oraz rodzynki. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą serową. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy i wstawić do nagrzanego (220°C) piekarnika na 40-45 minut. Pozo-
stawić w piekarniku do ostygnięcia. Gotowy sernik można polać czekoladową polewą lub oprószyć przez sitko cukrem pudrem.

Responses are currently closed.