ŚLEDZIE BERDYCZOWSKIE

60 dag filetów śledziowych (matiasy
rarytasy warszawskie) 3 jajka ugotowane na twardo 2-3 cebule (najlepiej czerwone) 1 czerstwa kajzerka garść posiekanej zieleniny (natka
pietruszki, szczypiorek, bazylia) ocet winny cukier, pieprz
Bułkę namoczyć w lekko zakwaszonej wodzie, a gdy napęcznieje, odcisnąć i drobno pokruszyć. Cebule i obrane jajka drobno posiekać. Śledzie odsączyć z zalewy, drobno posiekać. Wszystkie składniki dobrze wymieszać, doprawić do smaku cukrem i pieprzem – masa powinna być pikantna. Takie śledzie podajemy w salaterce. Można także wykorzystać je do smarowania tartinek z ciemnego pieczywa, przybierając je listkami zieleniny i plasterkami marynowanej papryki lub marynowanych grzybów.
i j-itjiivwi^j.ąv

Responses are currently closed.