ŚLĘSKI OMLET

1/4 średniej główki białej kapusty
1 nieduża cebula
10 dag wędzonego boczku lub szynki
2 jajka
2 łyżki mąki pszennej
garść posiekanej zieleniny (natka
pietruszki, cząber, tymianek, oregano,
bazylia) sól, pieprz olej do smażenia
Kapustę drobno poszatkować i zblanszo-wać, czyli obgotować w osolonym wrzątku (najlepiej na durszlaku), dobrze
odcisnąć. Cebulę i wędlinę drobno posiekać, udusić na łyżce tłuszczu, dodać odsączoną kapustę. Dusić na małym ogniu, aż masa stanie się jednolita, ostudzić. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do kapuścianej masy dodać żółtka i mąkę, doprawić do smaku, a na koniec delikatnie wymieszać z pianą z białek. Na dużej patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, wylać masę jajeczno-kapuścianą i usmażyć na złoty kolor z obu stron. Podawać z dodatkiem pieczywa i pikantnego sosu, np. keczupu.

Responses are currently closed.