Warning: include_once(/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php): failed to open stream: Permission denied in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305

Warning: include_once(): Failed opening '/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305
ŚLĘSKI PLACEK DYNIOWIEC | Przepisy kulinarne

ŚLĘSKI PLACEK DYNIOWIEC

20 dag ryżu (2 torebki)
50 dag dyni
3 jajka
3 łyżki cukru
cukier waniliowy
1 łyżka masła lub margaryny
sól
1/4 szklanki śmietanki
tarta bulka i tłuszcz do tortownicy
Ryż ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie. Dokładnie odsączyć, wymieszać z łyżką masła i bitą śmietaną. Dynię obrać, usunąć pestki i pokroić miąższ w kostkę. Skropić wodą i rozgotować na małym ogniu, stale mieszając. Przetrzeć przez sito. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do utartych żółtek dodać przetartą dynię, ryż i wreszcie pianę z białek. Delikatnie wymieszać i przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 45-60 minut (wykałaczka zanurzona w gotowym
5 jajek
l kostka margaryny
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki pszennej
1 torebka proszku do pieczenia
aromat pomarańczowy lub skórka i sok
z 1 cytryny sól tłuszcz i tarta bułka do nasmarowania
formy cukier puder wymieszany z cukrem
waniliowym do posypania
cieście powinna być sucha po wyjęciu). Podawać najlepiej na gorąco z budyniem śmietankowym lub waniliowym.

Responses are currently closed.