ŚNIADANIOWY CHLEBUŚ

l2 dag drożdży
50 dag mąki pszennej
źródlana lub mineralna woda
1/4 szklanki mleka
1-2 ziemniaki
duża szczypta soli
łyżeczka cukru
3 łyżki masła lub margaryny
Wieczorem przygotować rozczyn chlebowy z drożdży, 10 dag mąki i letniej wody, pozostawić na noc w ciepłym miejscu. Następnego dnia do rozczynu dodać resztę mąki, letnie mleko, ugotowane w mundurkach i jeszcze ciepłe przetarte przez sito ziemniaki, sól i cukier. Energicznie wyrabiać, dodając tyle letniej wody, aby powstało niezbyt twarde ciasto. Dwie łyżki masła lub margaryny stopić, lekko ostudzić i jeszcze ciepłe wlać do ciasta. Przykryć wilgotną lnianą lub bawełnianą czystą ściereczką i postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto powiększy swoją objętość, natłuszczonymi rękami uformować podłużny chlebek, przełożyć do natłuszczonej formy i polać z wierzchu łyżką stopionego masła. Piec w nagrzanym, średnio gorącym piekarniku, sprawdzając patyczkiem, czy chleb jest gotowy. Taki chlebek doskonale smakuje z masłem i rzodkiewkami albo szczypiorkiem!

Wersja ziołowa
Do chlebowego ciasta zrobionego według powyższego przepisu możemy dodać także pokruszone zioła (rozmaryn, tymianek, kminek), siekany czosnek lub orzechy włoskie albo pokrojony w drobniutką kostkę i obtoczony w mące żółty ser albo szynkę.

Responses are currently closed.