Warning: include_once(/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php): failed to open stream: Permission denied in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305

Warning: include_once(): Failed opening '/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305
ŚNIEŻYNKA | Przepisy kulinarne

ŚNIEŻYNKA

4 szklanki ubitej śmietany kremówki
32 dag waniliowego serka homogen izowanego
2 łyżki żelatyny
20-25 dag biszkoptów (najlepiej podłużnych)
1/2 szklanki herbaty, kawy lub kakao z dodatkiem 1-2 łyżek dobrego alkoholu (rum, brandy, wiśniówka) lub kilku kropli aromatu (rumowy, arakowy)
ewentualnie cukier
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej, przegotowanej wody, a gdy na-Pęcznieje, dodać trochę wrzątku i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia (można także naczynie z napęczniałą żelatyną postawić na niewielkim ogniu i mieszać do
chwili całkowitego rozpuszczenia). Ostudzić do temperatury pokojowej. Śmietankę delikatnie wymieszać z serkiem waniliowym, połączyć z żelatyną, ewentualnie dosłodzić. Biszkopty zwilżyć herbatą i wyłożyć nimi foremkę (najlepiej okrągłą lub keksową). Na biszkopty delikatnie wyłożyć masę śmietankową, przykryć biszkoptami, a następnie folią spożywczą. Wstawić do lodówki przynajmniej na 2-3 godziny. Przed podaniem delikatnie wyłożyć śnieżynkę na talerz – można ją przybrać owocami.

Responses are currently closed.