ŚNIEŻYNKA

4 szklanki ubitej śmietany kremówki
32 dag waniliowego serka homogen izowanego
2 łyżki żelatyny
20-25 dag biszkoptów (najlepiej podłużnych)
1/2 szklanki herbaty, kawy lub kakao z dodatkiem 1-2 łyżek dobrego alkoholu (rum, brandy, wiśniówka) lub kilku kropli aromatu (rumowy, arakowy)
ewentualnie cukier
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej, przegotowanej wody, a gdy na-Pęcznieje, dodać trochę wrzątku i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia (można także naczynie z napęczniałą żelatyną postawić na niewielkim ogniu i mieszać do
chwili całkowitego rozpuszczenia). Ostudzić do temperatury pokojowej. Śmietankę delikatnie wymieszać z serkiem waniliowym, połączyć z żelatyną, ewentualnie dosłodzić. Biszkopty zwilżyć herbatą i wyłożyć nimi foremkę (najlepiej okrągłą lub keksową). Na biszkopty delikatnie wyłożyć masę śmietankową, przykryć biszkoptami, a następnie folią spożywczą. Wstawić do lodówki przynajmniej na 2-3 godziny. Przed podaniem delikatnie wyłożyć śnieżynkę na talerz – można ją przybrać owocami.

Responses are currently closed.