Warning: include_once(/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php): failed to open stream: Permission denied in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305

Warning: include_once(): Failed opening '/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305
SOLACZKI | Przepisy kulinarne

SOLACZKI

40 dag mąki
3 dag drożdży
3/4 szklanki mleka
1 jajko
Vi kostki margaryny
1 łyżeczka cukru
sól, kminek
15 dag sera feta lub oscypka
1 łyżka śmietany
1 średnia cebula
mielona słodka papryka
Drożdże rozrobić z łyżką mleka, cukrem i łyżką mąki, postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy podrosną, dodać do mąki razem z roztopioną margaryną, pozostałym mlekiem i dobrze wymieszać – wszystkie składniki powinny być lekko podgrzane. Kiedy ciasto podrośnie, dobrze wyrobić i uformować 8-12 jednakowej wielkości okrągłych bułeczek. Ułożyć je w większych odstępach na natłuszczonej blasze i pozostawić w ciepłym miejscu, aby wyrosły. Fetę utrzeć albo zmiksować z łyżką śmietany, dodać drobno posiekaną lub utartą na tarce cebulę, wymieszać, doprawić szczyptą papryki. Gdy bułeczki wyrosną, w każdej wycisnąć dołek (można do tego celu użyć szklanki) i napełnić masą serową. Bułeczki posmarować rozbitym jajkiem i posypać kminkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec do zrumie-nienia. Solaczki najbardziej smakują świeżo wyjęte z pieca, jeszcze gorące. Doskonałym uzupełnieniem jest podany w filiżance czysty barszczyk.

Responses are currently closed.