Warning: include_once(/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php): failed to open stream: Permission denied in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305

Warning: include_once(): Failed opening '/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305
SOS POMIDOROWY PO WARSZAWSKU | Przepisy kulinarne

SOS POMIDOROWY PO WARSZAWSKU

1 puszka pomidorów w zalewie lub 1 szklanka przecieru pomidorowego
1 cebula
3 łyżki margaryny
1 szklanka gęstej śmietany
1 łyżeczka przesianej mąki pszennej
garść posiekanej zieleniny (bazylia, natka pietruszki, szczypiorek)
sól
Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na tłuszczu, dodać rozgniecione widelcem pomidory z zalewą i połowę posiekanej zieleniny. Dusić na małym ogniu do chwili, gdy sos zgęstnieje. Śmietanę wymieszać z mąką, dodać do sosu i dokładnie wymieszać najlepiej drewnianą łyżką, a następnie podgrzewać, aż sos zgęstnieje, nie dopuszczając jednak do wrzenia. Wymieszać z reszta posiekanej zieleniny. Taki sos możemy na wiele sposobów wzbogacać, np. dodając pieczarki albo paprykę, ewentualnie cienko pokrojony seler naciowy. Można także do pomidorów dodać mielone mięso czy drobno pokrojoną wędlinę, a także pokrojone oliwki. Sos ten jest odpowiedni do wszelkich mięs i makaronu.

Responses are currently closed.