SOS ŻOLIBORSKI

1 cebula
1 szklanka przecieru pomidorowego lub
1 puszka pomidorów w zalewie (40 dag) 10 dag pieczarek 1/2 szklanki gęstej śmietany 1 łyżeczka przesianej mąki pszennej garść posiekanej zieleniny (natka
pietruszki, bazylia) 1 łyżka oliwy, oleju lub margaryny warzywna przyprawa typu vegeta
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu. Pieczarki drobno poszatko-wać, dodać do cebuli i dusić 5 minut. Pomidory odsączyć z zalewy i rozgnieść widelcem, dodać do pieczarek razem z zieleniną 1 łyżeczką przyprawy warzywnej, dusić na małym ogniu około 15 minut – sos powinien zgęstnieć. Doprawić do smaku. Śmietanę wymieszać z mąką i dodać do sosu, Podgrzewać na małym ogniu, nie dopuszczając do wrzenia (można podłożyć płytkę °chronną), do chwili gdy sos zgęstnieje.

Responses are currently closed.