Warning: include_once(/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php): failed to open stream: Permission denied in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305

Warning: include_once(): Failed opening '/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305
SUFLET WARSZAWSKI | Przepisy kulinarne

SUFLET WARSZAWSKI

50 dag pieczarek
4 jajka
5 dag startego sera żółtego (parmezan, kaszka wał, oscypek)
5 dag margaryny łub masła
1 czubata łyżka mąki
1 szklanka mleka
sok z połowy cytryny
posiekana zielenina (natka pietruszki,
tymianek) gałka muszkatołowa sól, pieprz
Pieczarki oczyścić, osuszyć i drobno poszatkować. Skropić obficie sokiem z cytryny, pozostawić na pół godziny, a następnie udusić na 1/3 porcji margaryny. Przygotować sos beszamelowy: na małym ogniu w rondelku stopić pozostałą margarynę, dodać mąkę i podgrzewać, stale mieszając, do chwili, gdy powstanie puszysta jasna zasmażka. Jednym ruchem wlać zimne mleko, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku i dalej podgrzewać, stale mieszając, do chwili gdy sos zgęstnieje. Zdjąć z ognia i, mieszając, dodawać powoli grzyby, a następnie po jednym żółtku i po łyżce tartego sera. Dodać zieleninę i doprawić do smaku. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać ostrożnie do sosu i przełożyć do natłuszczonej formy do zapiekania. Wstawić do nagrzanego piekarnika (200°C) na 25-30 minut. Można też piec go w niższej temperaturze, ale wtedy czas pie-
czenia się wydłuża. Na 5 minut przed końcem pieczenia trzeba zwiększyć ogień tak, aby wierzch sufletu lekko się przy_ rumienił. Podawać z rosołem z kostki lub czerwonym barszczykiem z koncentratu, podanym w filiżankach.

Responses are currently closed.