Warning: include_once(/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php): failed to open stream: Permission denied in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305

Warning: include_once(): Failed opening '/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305
SUPERSERNICZEK | Przepisy kulinarne

SUPERSERNICZEK

1 kg trzy razy zmielonego twarogu (takiego
jak na tradycyjny sernik) 20 dag dobrej margaryny lub masła 30 dag cukru pudru
aromat rumowy, arakowy albo waniliowy 20 dag suszonych śliwek bez pestek garść suszonych jabłek 10 dag rodzynek garść posiekanych dowolnych orzechów
lub migdałów sól

Śliwki, jabłka i rodzynki dokładnie umyć i namoczyć w przegotowanej wodzie (można zamiast wody użyć wina), a następnie odcisnąć i pokroić w paseczki. Margarynę utrzeć na krem z cukrem pudrem i kilkoma kroplami aromatu oraz szczypta soli, a następnie dalej ucierać, dodając po łyżce zmielony twaróg, aż powstanie jednolita masa. Wymieszać z bakaliami. Masę serową ułożyć w tortownicy, przykryć folią
spożywczą i obciążyć (najlepiej deseczką). Odstawić w chłodne miejsce na parę godzin, a jeszcze lepiej na całą noc. Wyjąć z formy i ozdobić, najlepiej orzechami i kandyzowanymi owocami (mogą być też owoce z kompotu lub świeże). Serniczek jest równie dobry z dodatkiem świeżych owoców, np. truskawek, porzeczek czy malin, a najlepsze są czarne jagody.

Responses are currently closed.