SURÓWKA BIAŁOŁĘCKA

30 dag białej kapusty 1-2 marchewki
1 cebula
1/2 średniego selera korzeniowego
2 ząbki czosnku
3 kiszone ogórki
1/2 szklanki konserwowego groszku duża garść posiekanej zieleniny
(natka pietruszki, koperek,
rzeżucha) 1 szklanka majonezu sok z cytryny cukier, sól, pieprz
Kapustę oczyścić drobniutko poszatko-wać. Marchewkę i seler obrać, zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Czosnek zmiażdżyć lub drobniutko posiekać, cebulę drobno posiekać. Ogórki odcisnąć i pokroić w drobną kostkę. Groszek odsączyć z zalewy. Jarzynki dobrze wymieszać, dodać posiekaną zieleninę. Doprawić do smaku – surówka powinna być dość ostra. Majonez połączyć z sokiem z cytryny, zalać surówkę i dobrze wymieszać.

Responses are currently closed.