SURÓWKA GRZECZNY GRZEŚ

1 porcja włoszczyzny z kapustą
1-2 kiszone ogórki
1-2 kwaskowate jabłka
3 łyżki oliwy lub dobrego oleju
sok z cytryny lub ocet winny
sól
warzywna przyprawa typu vegeta garść posiekanej zieleniny (natka Pietruszki, szczypiorek)
Jarzynki dokładnie oczyścić i jak najdrob-
niej pokroić lub zetrzeć na tarce z dużymi
otworami. Kapustę drobno poszatkować,
przełożyć na cedzak, posolić i lekko wycisnąć, pozostawić na pół godziny i raz jeszcze wycisnąć. Ogórek i jabłko obrać i pokroić w drobną kostkę, wymieszać z jarzynkami. Oliwę lekko ubić z łyżeczką soku i przyprawą warzywną, wymieszać z pozostałymi składnikami i posypać posiekaną zieleniną. Taką surówkę możemy według naszych gustów nieco zmieniać – zamiast kapusty włoskiej możemy wziąć kawałek kapusty pekińskiej, a zamiast selera korzeniowego – naciowy.

Responses are currently closed.