Warning: include_once(/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php): failed to open stream: Permission denied in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305

Warning: include_once(): Failed opening '/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305
SURÓWKA TOMASZOWSKA | Przepisy kulinarne

SURÓWKA TOMASZOWSKA

30 dag selera korzeniowego 1-2 średnie jędrne marchewki 1-2 kwaskowate jabłka sok z l/i cytryny
1/2szklanki majonezu 1 łyżka ostrej musztardy sól, cukier
Seler, marchewkę i jabłka obrać i zetrzeć na tarce z dużymi otworami i od razu wymieszać z sokiem z cytryny. Majonez ubić z musztardą i wymieszać z jarzynkami, doprawić do smaku.
SURÓWKA KNIAZIOWSKA
1 niewielka główka (około 50 dag) czerwonej kapusty
2 duże kwaśne pomarańcze sok z 1 pomarańczy
skórka otarta z 1 pomarańczy
3 łyżki miodu
4-5 łyżek octu winnego
6 łyżek oliwy z oliwek lub dobrego
oleju 1 szklanka naturalnego gęstego
jogurtu garść grubo posiekanych orzechów
włoskich lub arachidowych sól, pieprz, mielony cynamon
Kapustę oczyścić, pokroić na ćwiartki, usunąć głąb i drobno poszatkować. Ocet ubić lub zmiksować z 2 łyżkami miodu, solą, pieprzem i cynamonem, a następnie dodać oliwę i jeszcze raz wymieszać lub zmiksować. Zalać kapustę, dobrze wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić na kilka godzin, a najlepiej na noc. Jedną pomarańczę obrać, usunąć białe błonki, usunąć pestki i pokroić w kostkę. Jogurt ubić z pozostałym miodem, sokiem pomarańczowym i skórką pomarańczową. Orzeszki lekko uprażyć na suchej patelni. Kapustę wymieszać z kawałkami pomarańczy i połową orzeszków. Polać sosem jogurtowym i posypać pozostałymi orzeszkami.

Responses are currently closed.