Warning: include_once(/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php): failed to open stream: Permission denied in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305

Warning: include_once(): Failed opening '/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305
SZARLOTKA MAZOWIECKA | Przepisy kulinarne

SZARLOTKA MAZOWIECKA

50 dag mąki krupczatki
1 kostka (25 dag) margaryny
1 jajko
1 szklanka cukru
1 torebka proszku do pieczenia
(na 50 dag mąki) 1 łyżka rumu lub brandy albo kilka kropli
aromatu rumowego lub arakowego 5 dużych jabłek (najlepiej antonówek) skórka otarta z 1 cytryny cukier puder wymieszany z cukrem
waniliowym – do posypania tłuszcz i tarta bułka do formy
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i posiekać tępym nożem z zimnym tłuszczem, wymieszać z jajkiem oraz cukrem i alkoholem, szybko wyrobić na jednolite ciasto. Połowę ciasta zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika. Pozostałym ciastem wyłożyć tortownicę i posypać tartą skórką cytryny. Wstawić do nagrzanego piekarnika (200 °C) na 20 minut, aby ciasto nabrało słomkowego koloru. Na podpieczone ciasto zetrzeć na tarce z dużymi otworami umyte jabłka ze skórką, a na jabłka zetrzeć na tej samej tarce schłodzone ciasto. Ponownie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut. Gotową szarlotkę posypać przez sitko cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Responses are currently closed.