Warning: include_once(/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php): failed to open stream: Permission denied in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305

Warning: include_once(): Failed opening '/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305
SZARLOTKA NOWODWORSKA | Przepisy kulinarne

SZARLOTKA NOWODWORSKA

1 kg kwaskowatych jabłek
1 1/3 szklanki cukru
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1 porcja proszku do pieczenia
10 dag margaryny
1 jajko
garść grubo posiekanych orzechów
włoskich lub arachidowych 2/3 szklanki mleka sok i skórka otarta z ;/? cytryny mielony cynamon zapach migdałowy sól tłuszcz do nasmarowania tortownicy
Jabłka drobno poszatkować lub zetrzeć na tarce z dużymi otworami, skropić sokiem z cytryny, dodać skórkę cytrynową i dobrze wymieszać. Przełożyć do natłuszczonej tortownicy. Posypać szklanką cukru

25 dag cukru
15 dag mąki pszennej
kostka margaryny (25 dag)
4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
3 jajka
2 duże kwaskowate jabłka (antonówka,
szara reneta) 10 dag grubo posiekanych orzechów
włoskich 2 łyżki soku z cytryny 0tarta skórka z 1/2 cytrymy
wymieszanego z cynamonem i pokropić aromatem migdałowym. Zimną margarynę zetrzeć na tarce z dużymi otworami i dwie łyżki wysypać wprost na jabłka, resztę przełożyć do miski. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, resztę cukru i dobrze wymieszać, dodając rozmącone jajko oraz mleko. Ciasto nakładać łyżką na jabłka, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika (220 °C) na około 30 minut – szarlotka powinna się lekko przyrumienić. Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Responses are currently closed.