SZARLOTKA WILANOWSKA

15 dag margaryny
15 dag cukru
15 dag mąki
3 jajka
podwójna porcja cukru waniliowego
1 łyżka gorzkiego kakao
cynamon
1 porcja proszku do pieczenia
sól
6 kwaskowatych jabłek
cukier puder do posypania
tłuszcz i tarta bułka do formy
Masło o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na krem, dodając po jednym jajku. Mąkę przesiać ze szczyptą soli, kakao, cynamonem i proszkiem do pieczenia, dodawać po łyżce do masy maślanej, wyrobić na jednolite ciasto. 2/3 ciasta przełożyć do
natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy i bezpośrednio na ciasto zetrzeć na tarce z dużymi otworami umyte jabłka. Przykryć pozostałym ciastem i wstawić do nagrzanego piekarnika (200°C) na godzinę. Przed podaniem posypać przez sitko cukrem pudrem.

Responses are currently closed.