Warning: include_once(/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php): failed to open stream: Permission denied in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305

Warning: include_once(): Failed opening '/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305
SZARLOTKA ŻOLIBORSKA | Przepisy kulinarne

SZARLOTKA ŻOLIBORSKA

1/2 kostki margaryny
3/4 szklanki cukru pudru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
1 żółtko
1 łyżka młeka
sól
10 dag płatków migdałowych lub wiórków
kokosowych 1 kg jabłek (antonówki, renety) 6 łyżek cukru cynamon sok z cytryny 1 galaretka cytrynowa
1 szklanka śmietanki kremówki
2 łyżki cukru pudru cukier waniliowy
zagęszczacz do śmietany w torebce tłuszcz i tarta bułka do formy
Tłuszcz o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem pudrem i jajkiem. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodawać po łyżce do kremu, stale ucierając. Tortownicę natłuścić i wysypać tartą bułką, wyłożyć ciasto, formując dość
wysoki kant. Posmarować mlekiem z żółtkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika (180-200°C) na 15-20 minut. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i poszatkować skrapiając sokiem z cytryny. Podlać 2-3 łyżkami wody i rozgotować na małym ogniu. Dodać cukier oraz szczyptę cynamonu, wymieszać z galaretką (nie należy jej rozpuszczać w wodzie). Masę jabłkową wyłożyć na upieczony spód i równomiernie rozsmarować, ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić z dodatkiem pozostałego cukru i cukru waniliowego oraz zagęszczacza. Ubity krem rozsmarować na masie jabłecz-nej, posypać płatkami migdałowymi i wstawić do lodówki przynajmniej na dwie godziny.

Responses are currently closed.