Warning: include_once(/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php): failed to open stream: Permission denied in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305

Warning: include_once(): Failed opening '/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305
SZASZŁYKI NADPILICKIE | Przepisy kulinarne

SZASZŁYKI NADPILICKIE

50-60 dag mięsa wieprzowego pokrojonego
w kostkę 4 średnie cebule lub 8 dymek
(bez szczypiorku) 2 kwaskowate jabłka 2 dojrzałe, ale jędrne banany sok z cytryny
1 łyżka suszonego majeranku lub rozmarynu sól, pieprz oliwa lub dobry olej
Kawałki mięsa skropić sokiem z cytryny natrzeć pokruszonym majerankiem, solą i pieprzem. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki) przynajmniej na pół godziny. Każdą cebulę przekroić na cztery części (dymkę na dwie). Jabłka obrać, usunąć gniazda
nasienne i pokroić w sporą kostkę, banany obrać i pokroić w kostkę lub talarki, wymieszać z 1-2 łyżkami sosu z cytryny, żeby owoce nie ściemniały. Na szpadki szasz-łykowe nadziewać na przemian kawałki mięsa, cebulę i owoce, polać oliwą i gril-lować na rozgrzanym ruszcie około 15 minut, często obracając. Przed podaniem można jeszcze posypać przyprawami – jeśli lubimy pikantne szaszłyki.

Responses are currently closed.