Warning: include_once(/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php): failed to open stream: Permission denied in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305

Warning: include_once(): Failed opening '/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305
SZYBKA BABKA SZAMPAŃSKA | Przepisy kulinarne

SZYBKA BABKA SZAMPAŃSKA

4 jajka
2 1/2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki oliwy lub oleju słonecznikowego
1 1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy
3/4 szklanki szampana lub białego wina
1 torebka proszku do pieczenia
sół
tłuszcz do formy
cukier puder do posypania
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym do białości, następnie, stale ubijając, dodawać (po łyżce) mąkę z dodatkami, olej i wino. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie połączyć z ciastem. Wymieszać. Przełożyć do natłuszczonej formy babkowej i wstawić do nagrzanego piekarnika (200-220 °C) na około 40 minut. Posypać przez sitko cukrem pudrem lub polukrować.
Najprostszy lukier
sok z cytryny przesiany cukier puder
Sok z cytryny ucierać z cukrem pudrem do chwili, gdy powstanie jednolita, gęsta masa.

Responses are currently closed.