Warning: include_once(/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php): failed to open stream: Permission denied in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305

Warning: include_once(): Failed opening '/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305
TARTACZEK | Przepisy kulinarne

TARTACZEK

50 dag mąki pszennej
20 dag margaryny
1 1/2 szklanki cukru pudru
cukier waniliowy
4 jajka
25 dag mrożonych truskawek
sól
Zagnieść ciasto z mąki, tłuszczu, szklanki cukru, żółtek i szczypty soli. Wyrobić bardzo dokładnie, uformować kulę, zawi-
nąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki przynajmniej na dwie godziny. Po upływie tego czasu ciasto powinno być twarde jak kamień. Pokroić je wtedy na cztery części. Nierozmrożone truskawki pokroić na plasterki, wymieszać z cukrem pudrem. Formę do pieczenia dobrze natłuścić i wysypać tartą bułką lub mąką. Dwie części ciasta utrzeć na tarce o dużych otworach wprost do formy i wstawić do gorącego piekarnika, aż nabierze słomkowego koloru. Wtedy wyjąć i przykryć pokrojonymi truskawkami, na które utrzeć jedną trzecią ciasta, i ponownie wstawić do piekarnika. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i dalej ubijać, dodając resztę cukru pudru. Wyłożyć pianę na podpieczone ciasto i posypać ostatnią utartą częścią ciasta. Wstawić raz jeszcze do piekarnika, a kiedy się zarumieni, wyjąć i posypać cukrem pudrem.

Responses are currently closed.