TORCIK AKADEMICKI

1 gotowy okrągły blat biszkoptowy 1/4 litra śmietanki kremówki
opakowanie cukru waniliowego
20 dag truskawek lub jedna dorodna
pomarańcza, względnie
4 mandarynki
2 kiwi albo puszka ananasa lub brzoskwiń
w zalewie 1/2 szklanki mocnej kawy z cukrem (można
zastąpić ją mocną herbatą) 1 opakowanie szybko tężejącej galaretki
owocowej o dowolnym smaku ewentualnie 2-3 łyżki brandy
Śmietanę silnie schłodzić w lodówce (nie powinna jednak zamarznąć), a następnie ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając przesiany cukier waniliowy. Bisz-
kopt nasączyć osłodzoną kawą lub herbatą wymieszaną z alkoholem, przybrać bitą śmietaną i rozdrobnionymi owocami, a następnie schłodzić w lodówce. Można także najpierw ułożyć na biszkopcie owoce, zalać tężejącą już galaretką i dopiero na koniec przybrać bitą śmietaną. Można jeszcze posypać tartą czekoladą lub rozdrobnionymi orzechami – to już kwestia smaku i fantazji. Tort ten świetnie nadaje się też na urodziny – świeczki wyglądają na nim bardzo ładnie.

Responses are currently closed.