Warning: include_once(/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php): failed to open stream: Permission denied in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305

Warning: include_once(): Failed opening '/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305
TORCIK PRUDNICKI | Przepisy kulinarne

TORCIK PRUDNICKI

Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka stopionego masła, margaryny, oleju lub oliwy
2 jajka
1 szklanka mleka
1 szklanka mineralnej wody gazowanej
sól, tłuszcz do smażenia
Nadzienie:
5 jajek ugotowanych na twardo
1/2 szklanki śmietany
1/2 szklanki mleka sól, pieprz
2 łyżki margaryny
1 łyżka mąki pszennej
3 łyżki posiekanej zieleniny (szczypiorek, natka pietruszki)
sól, pieprz
Usmażyć naleśniki według przepisu na naleśniki klasyczne (s. 311). Gotowe naleśniki układać na talerzu jeden na drugim. Jajka ugotowane na twardo drobno posiekać. W rondelku z nierdzewnej stali
stopić łyżkę margaryny, dodać mąkę rozprowadzoną zimnym mlekiem i, stale mieszając, podgrzewać na małym ogniu, dopóki sos nie zacznie gęstnieć. Dodać śmietanę i wymieszać na małym ogniu. Zdjąć z ognia, dodać posiekane jajka i posiekaną zieleninę, doprawić do smaku. W natłuszczonej tortownicy układać naleśniki jeden na drugim, smarując każdy jajecznym farszem. Na wierzchu powinien znaleźć się naleśnik. Posypać wiórkami zimnej margaryny i wstawić do nagrzanego piekarnika (200°C) na 20 minut.

Responses are currently closed.