TORCIK WAFLOWY ZAKOCHANA PRIMADONNA

50 dag malin 25 dag cukru 5-10 dag kandyzowanej lub smażonej
skórki pomarańczowej
albo kandyzowanej papai 10 dag posiekanych orzechów włoskich 1 szklanka bitej śmietany 1 opakowanie dużych andrutów
Maliny przebrać, usunąć szypułki, posypać cukrem i odstawić na pól godziny, a następnie usmażyć, stale mieszając, aby powstał gęsty dżem (należy uważać, żeby się nie przypalił). Skórkę pomarańczową drobniutko posiekać, wymieszać z malinami i posiekanymi orzechami, ostudzić. Dodać śmietankę ubitą na bardzo sztywną pianę i wymieszać. Masą malinową przekładać wafle. Gotowy tort obciążyć (najlepiej deską do krojenia) i wstawić do lodówki na kilka godzin, a jeszcze lepiej na całą noc. Przed podaniem pokroić ostrym nożem na porcje. Zamiast malin można wykorzystać także agrest.

Responses are currently closed.