Warning: include_once(/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php): failed to open stream: Permission denied in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305

Warning: include_once(): Failed opening '/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305
TORCIK ŻOLIBORSKI | Przepisy kulinarne

TORCIK ŻOLIBORSKI

1 gotowy pojedynczy okrągły blat
biszkoptowy, jasny
lub czekoladowy 1 szklanka śmietany kremówki 1 opakowanie cukru waniliowego 2-3 owoce kiwi 1/2 szklanki mocnej kawy lub herbaty
z cukrem 2-3 łyżki brandy 1 opakowanie szybko tężejącej galaretki
owocowej (agrestowa, kiwi,
cytrynowa)
Biszkopt nasączyć osłodzoną kawą lub herbatą wymieszaną z alkoholem. Galaretkę rozpuścić w nieco mniejszej ilości wody niż przewiduje przepis. Owoce obrać i pokroić w plasterki, ułożyć na biszkopcie owoce, zalać tężejącą już galaretką i wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę przed podaniem. Śmietanę schłodzić w lodówce (nie powinna jednak zamarznąć), a następnie ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając przesiany cukier waniliowy. Przed podaniem torcik przybrać bitą śmietaną, najlepiej wyciskając ją przez
1 duży biszkopt podzielony
na 3 warstwy l duża puszka brzoskwini albo moreli
w zalewie 1 galaretka (brzoskwiniowa,
pomarańczowa), najlepiej szybko
krzepnąca
1 kostka margaryny lub masła
2 jajka
1/2 szklanki cukru cukier waniliowy sok z 1/2 cytryny
3 łyżki rumu lub brandy albo aromat rumowy bądź arakowy
1 łyżka spirytusu sól
ozdobną tubę lub szprycę do kremu. Można jeszcze posypać startą czekoladą lub rozdrobnionymi orzechami.
TORT BALBINKA
1 kostka margaryny 25 dag cukru 6 jajek
25 dag mąki ziemniaczanej sok i skórka z dużej pomarańczy cukier waniliowy
garść smażonej skórki pomarańczowej sól
tłuszcz i tarta bułka lub mąka do wysypania formy
Letnią margarynę utrzeć z cukrem (pozostawić trzy łyżki cukru), dodając kolejno pięć jajek i jedno żółtko, a następnie (po jednej łyżce) mąkę. Dodać sok (pozostawić trzy łyżki) i skórkę pomarańczową, wyrobić na jednolite ciasto, przełożyć do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika (200°C) na około 40 minut. Białko ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, ubijać dalej, dodając cukier waniliowy i cukier wymieszany z pozostałym sokiem. Sztywną pianą przybrać tort i posypać posiekaną skórką pomarańczową. Wstawić do piekarnika na kolejne 5-10 minut tak, aby piana nabrała jasno-słomkowego koloru.

Responses are currently closed.