Warning: include_once(/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php): failed to open stream: Permission denied in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305

Warning: include_once(): Failed opening '/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305
Tort czekoladowy „chocolate-iron” | Przepisy kulinarne

Tort czekoladowy „chocolate-iron”

Do wykonania tortu potrzebne będą następujące składniki:

– 7 jajek

– 2 żółtka

– 220 gram

– 60 gram mąki tortowej

– 60 gram mąki ziemniaczanej

– dwie łyżki stołowe kakao

– łyżka deserowa proszku do pieczenia

– 4 łyżki deserowe żelatyny

– 400gram czekolady gorzkiej

– 500 gram śmietany kremowej

Na początku należy ubić na sztywno 4 białka. W trakcie ubijania, dosypać 120g cukru a następnie dodać kolejno 4 żółtka. Do masy przesiać maki dokładnie wymieszane z kakao oraz z proszkiem do pieczenia. Ciasto następnie należy przełożyć do nie dużej tortownicy, w której na spodzie musi być papier do pieczenia. Piec należy około 30minut w temperaturze 170 stopni.

Teraz musimy połamać 250g czekolady i wkruszyć do wody i następnie rozpuścić w kąpieli wodnej. Teraz trzeba ubić na parze 3 jajka, 2 żółtka oraz 100g cukru i połączyć z rozpuszczoną w małej ilości żelatyną. Teraz trzeba dodawać stopniowo czekoladę. Lekko schłodzoną śmietanę ubić należy na sztywno i dodać do masy.

Zimny biszkopt należy podzielić na 3 części. Na około dolnej warstwy zamknąć kołnierz i nałozyć ¼ kremu. Przykryć drugą i ponownie nałożyć ¼ kremu. Na końcu należy przykryć trzecią warstwa i schować na 60 minut do lodówki. Po schłodzeniu należy wyjąć z blachy i posmarować resztą kremu. W kąpieli wodnej rozpuścić 150g połamanej wcześniej czekolady. Teraz trzeba odwrócić blachę do ciasta i rozsmarować na całej powierzchni. Na koniec należy lekko ostudzić i gotowe.

Responses are currently closed.