Tort czekoladowy „chocolate-iron”
Do wykonania tortu potrzebne będą następujące składniki:
– 7 jajek
– 2 żółtka
– 220 gram
– 60 gram mąki tortowej
– 60 gram mąki ziemniaczanej
– dwie łyżki stołowe kakao
– łyżka deserowa proszku do pieczenia
– 4 łyżki deserowe żelatyny
– 400gram czekolady gorzkiej
– 500 gram śmietany kremowej
Na początku należy ubić na sztywno 4 białka. W trakcie ubijania, dosypać 120g cukru a następnie dodać kolejno 4 żółtka. Do masy przesiać maki dokładnie wymieszane z kakao oraz z proszkiem do pieczenia. Ciasto następnie należy przełożyć do nie dużej tortownicy, w której na spodzie musi być papier do pieczenia. Piec należy około 30minut w temperaturze 170 stopni.
Teraz musimy połamać 250g czekolady i wkruszyć do wody i następnie rozpuścić w kąpieli wodnej. Teraz trzeba ubić na parze 3 jajka, 2 żółtka oraz 100g cukru i połączyć z rozpuszczoną w małej ilości żelatyną. Teraz trzeba dodawać stopniowo czekoladę. Lekko schłodzoną śmietanę ubić należy na sztywno i dodać do masy.
Zimny biszkopt należy podzielić na 3 części. Na około dolnej warstwy zamknąć kołnierz i nałozyć ¼ kremu. Przykryć drugą i ponownie nałożyć ¼ kremu. Na końcu należy przykryć trzecią warstwa i schować na 60 minut do lodówki. Po schłodzeniu należy wyjąć z blachy i posmarować resztą kremu. W kąpieli wodnej rozpuścić 150g połamanej wcześniej czekolady. Teraz trzeba odwrócić blachę do ciasta i rozsmarować na całej powierzchni. Na koniec należy lekko ostudzić i gotowe.