TORT KONSTANCIŃSKI

1 pojedynczy duży blat biszkoptowy
(najlepiej kakaowy) 50 dag winogron (najlepiej mieszanych) 1 kostka margaryny lub masła 1 puszka skondensowanego słodzonego
mleka (może być kakaowe) 4-5 łyżek brandy łub rumu ok. 1/2 szklanki osłodzonej mocnej herbaty garść posiekanych orzechów (włoskie
lub arachidowe)
Puszkę z mlekiem włożyć do niewielkiego rondelka, zalać wodą i gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu około 2 godzin. Wyjąć, ostudzić i otworzyć. Tłuszcz o pokojowej temperaturze utrzeć na krem (najlepiej mikserem), następnie po łyżce dodawać zgęstniałe mleko. Brandy wlać do herbaty i nasączyć blat biszkoptowy. Winogrona umyć, osuszyć, przekroić na połówki. Jeśli trzeba, usunąć pestki. Nasączony blat posmarować kremem, przykryć winogronami i obficie posypać posiekanymi orzechami. Przed podaniem wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę.

Responses are currently closed.