Warning: include_once(/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php): failed to open stream: Permission denied in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305

Warning: include_once(): Failed opening '/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305
TORT KONSTANCIŃSKI | Przepisy kulinarne

TORT KONSTANCIŃSKI

1 pojedynczy duży blat biszkoptowy
(najlepiej kakaowy) 50 dag winogron (najlepiej mieszanych) 1 kostka margaryny lub masła 1 puszka skondensowanego słodzonego
mleka (może być kakaowe) 4-5 łyżek brandy łub rumu ok. 1/2 szklanki osłodzonej mocnej herbaty garść posiekanych orzechów (włoskie
lub arachidowe)
Puszkę z mlekiem włożyć do niewielkiego rondelka, zalać wodą i gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu około 2 godzin. Wyjąć, ostudzić i otworzyć. Tłuszcz o pokojowej temperaturze utrzeć na krem (najlepiej mikserem), następnie po łyżce dodawać zgęstniałe mleko. Brandy wlać do herbaty i nasączyć blat biszkoptowy. Winogrona umyć, osuszyć, przekroić na połówki. Jeśli trzeba, usunąć pestki. Nasączony blat posmarować kremem, przykryć winogronami i obficie posypać posiekanymi orzechami. Przed podaniem wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę.

Responses are currently closed.