Warning: include_once(/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php): failed to open stream: Permission denied in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305

Warning: include_once(): Failed opening '/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305
TORT WODNIK | Przepisy kulinarne

TORT WODNIK

40 dag cukru
8 łyżek lodowatej wody
sok i skórka z 1 cytryny
6 jajek
20 dag mąki pszennej
20 dag mąki ziemniaczanej
1 proszek do pieczenia
1 szklanka mocnej osłodzonej herbaty
z cytryną lub kawy 1 kieliszek brandy, rumu lub wódki marmolada truskawkowa albo wiśniowa
lub krem garść posiekanych orzechów (włoskie
lub arachidowe) 10 dag kolorowych gotowych marmoladek
Oba rodzaje mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Cukier utrzeć z zimną wodą na jednolitą masę, następnie dodać sok z cytryny, wbić kolejno sześć żółtek, a następnie, stale ucierając, po łyżce dodawać mąkę. Białka ubić na jednolitą pianę ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z ciastem. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika (180°C), a gdy ciasto podrośnie, zwiększyć temperaturę do 200-210°C i upiec na złoty kolor. Ostudzony tort przekroić poprzecznie na trzy części i każdą nasączyć syropem z alkoholu i mocnej herbaty. Pierwszy blat posmarować kwaskowatym dżemem lub galaretką (babcia używała konfitur żurawinowych, ale nadaje się też dżem z czarnej porzeczki), przykryć kolejnym blatem i posmarować połową kremu i wreszcie na wierzchu ułożyć ostatni blat. Pozostałym kremem posmarować wierzch i boki tortu, posypać posiekanymi orzechami i przybrać pokrojonymi w paseczki gotowymi Zelkami.

Responses are currently closed.