TRADYCYJNE BITKI STAROPOLSKIE

50 dag mięsa bez kości (wieprzowe,
wołowe) 2 łyżki oliwy, oleju, margaryny lub smalcu 2 łyżki pszennej mąki 1-2 cebule
1/2 szklanki wody łub wina 1 łyżeczka masła sok z cytryny sól, pieprz
Pokrojone w poprzek włókien mięso rozbić lekko tłuczkiem, skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i pieprzem i obtoczyć w mące. Obsmażyć na złoty kolor z obu stron, zdjąć z patelni. Cebule pokroić w plasterki, zeszklić na tłuszczu, dodać bitki, podlać wodą lub winem i dusić na niewielkim ogniu do miękkości, ewentualnie uzupełniając płyn. Kiedy mięso będzie już miękkie, dodać łyżeczkę masła i zdjąć z ognia. Podawać z ziemniakami, kaszą gryczaną lub kluseczkami.

Responses are currently closed.