TRUSKAWKI PO WILANOWSKU

50 dag truskawek
20 dag biszkoptów
garsc grubo posiekanych orzechów
(włoskie, łaskowe, arachidowe, migdały)
4 Jajka
3/4 szklanki cukru
3 łyżki rumu lub brandy sól
tłuszcz i tarta bułka
Formę do zapiekania natłuścić i wysypać tartą bułką. Biszkopty podzielić na kawałki, wyłożyć nimi formę i pokropić alkoholem. Truskawki oczyścić, osuszyć i pokroić na ćwiartki (większe) lub połówki (mniejsze), ułożyć na okruchach. Żółtka ubić z cukrem na krem, białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pozostałe biszkopty drobno pokruszyć i wymieszać z masą żółtkową i orzechami, a na koniec dodać pianę z białek i delikatnie połączyć. Masą jajeczno-biszkoptową przykryć truskawki i wstawić na 30-35 minut do nagrzanego piekarnika (180-200°C).

Responses are currently closed.