Warning: include_once(/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php): failed to open stream: Permission denied in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305

Warning: include_once(): Failed opening '/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305
WARSZAWSKA KUTIA | Przepisy kulinarne

WARSZAWSKA KUTIA

1 szklanka spożywczej pszenicy (dostępna
w sklepach ze zdrową żywnością
i większych sklepach) 1 szklanka mielonego maku 1/2 szklanki miodu 1/2 szklanki cukru pudru 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
łub arachidowych 10 dag płatków migdałowych 10 dag rodzynek 1 kieliszek rumu lub brandy skórka otarta z 1 cytryny 1 łyżka kandyzowanej skórki
pomarańczowej garść grubo posiekanych bakalii
(figi, daktyle) aromat migdałowy
Pszenicę opłukać, zalać zimną, posoloną wodą i gotować do miękkości na niewielkim ogniu (około 40 minut). Odsączyć i ostudzić. Rodzynki umyć i namoczyć w alkoholu. Mielony mak wymieszać lub zmiksować z miodem, cukrem pudrem i skórką cytrynową oraz z kilkoma krop-
lami aromatu migdałowego. Dodać rodzynki wraz z alkoholem, orzechami, skórką i bakaliami. Masę makową wymieszać z ostudzoną pszenicą i przełożyć do salaterki. Można przybrać bitą śmietaną w sprayu. Podawać z kruchymi herbatnikami, najlepiej pieczonymi w domu łamańcami.

Responses are currently closed.