WARZYWNE RACUCHY ŻELECHOWSKIE

1 porcja mrożonej mieszanki warzywnej (najlepiej bukiet warzyw)
1 cebula
2 jajka
4 łyżki mąki pszennej
sok z 1/2 cytryny
4 łyżki oliwy, oleju lub margaryny
1 szklanka gęstej śmietany
sól, pieprz
1 łyżeczka przyprawy warzywnej typu vegę ta
Warzywa ugotować w wodzie z dodatkiem przyprawy, jarzynki powinny pozostać dość jędrne. Odcedzić i drobno posiekać. Cebule zetrzeć na tarce z dużymi otworami lub drobniutko posiekać. Jajka ubić z mąką i szczyptą soli, aby powstało jednolite dość gęste ciasto. Dodać posiekane warzywa, cebulę i sok z cytryny, wyrobić na jednolitą masę, ewentualnie doprawić do smaku. Rozgrzać tłuszcz i nabierać łyżką niewielkie porcje masy jarzynowej, smażyć z obu stron na złoty kolor. Przełożyć do natłuszczonej formy do zapiekania, zalać śmietaną i wstawić na 10-15 minut do nagrzanego piekarnika (180-200°C).

Responses are currently closed.