WILANOWSKI KREM ORZECHOWY

2 garście drobno posiekanych orzechów
włoskich 4 jajka 10 dag cukru
skórka otarta z 1/2 pomarańczy 1 cukier waniliowy sól
3 płaskie łyżeczki żelatyny ewentualnie bita śmietanka (może być
w sprayu lub z torebki)
Orzechy zrumienić w piekarniku lub na suchej patelni. Żelatynę zalać wodą tak, aby pozostawała zaledwie przykryta i odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzewać na małym ogniu do chwili, gdy żelatyna się rozpuści. Ostudzić. Białka ubić ze
szczyptą soli na sztywną masę, a następnie, stale ubijając, dodawać po łyżce cukier, cukier waniliowy i wreszcie delikatnie połączyć z żółtkami. Wymieszać z orzechami, żelatyną i skórką pomarańczową. Rozłożyć do salaterek wypłukanych zimną wodą i wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę. Przed podaniem można przybrać bitą śmietaną.

Responses are currently closed.