WIOLETKA

1 szklanka maku (najlepiej zmielonego,
dostępnego w wielu sklepach) 1 szklanka cukru garść mieszanych bakalii (rodzynki,
orzechy, owoce kandyzowane,
daktyle) 20 dag małych bezów 1 szklanka ubitej śmietany kremówki
(może być z torebki) aromat migdałowy cukier waniliowy tłuszcz do tortownicy
Jeśli korzystamy ze zwykłego maku, należy go uprzednio umyć na sicie, a następnie zalać wrzątkiem i odstawić na kilka godzin, najlepiej na noc. Następnego dnia mak odsączyć i trzykrotnie przepuścić przez maszynkę lub zmiksować (mak mielony przygotować według przepisu na opakowaniu). Bakalie przebrać i drobniutko posiekać. Z cukru, cukru waniliowego i 3-4 łyżek gorącej wody ugotować gęsty syrop (tzw. do nitki, co oznacza, ze upuszczona z łyżeczki kropla syropu pozostawia za sobą ciągnącą się nitkę). Do gorącego syropu dodać kilka kropli aromatu migdałowego, mak i bakalie, dokładnie wymieszać. Ostudzić do temperatury pokojowej. W natłuszczonej tortownicy układać warstwami masę makową i bezy. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki przynajmniej na 2 godziny. Przed podaniem przybrać bitą śmietaną.

Responses are currently closed.