WSZELKI WYPADEK

25 dag wydrylowanych śliwek 6 łyżek mąki pszennej 6 łyżek cukru cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
3/4 kostki margaryny
sól
tłuszcz i tarta bułka do formy
cukier puder do posypania
Margarynę stopić i ostudzić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Śliwki pokroić w kostkę. Stopioną margarynę wymieszać z mąką z dodatkami, dodać jajka i cukier oraz cukier waniliowy i zmiksować. Wyrobić na jednolitą masę. Dodać owoce i wymieszać. Ciasto wyłożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy i wstawić do nagrzanego piekarnika (200°C). Upiec na złoty kolor (czas pieczenia zależy od kształtu formy). Przed podaniem posypać cukrem pudrem (najlepiej przez sitko).

Responses are currently closed.