ZAPIEKANKA GRZYBIANKA

75 dag boczniaków lub pieczarek 1 duża lub 2 mniejsze cebule 1/2 szklanki śmietany garść startego żółtego sera (parmezan,
oscypek) sok z cytryny
warzywna przyprawa typu yegeta tarta bułka sól> pieprz 2-3 łyżki margaryny tłuszcz do smażenia
Grzyby oczyścić, opłukać, większe po- kroić, mniejsze pozostawić w całości, skropić sokiem z cytryny. Cebulę zeszklić
na tłuszczu, dodać grzyby, oprószyć przy-Prawą warzywną i podlać 2-3 łyżkami wo-
dy. Gdy sos wyparuje, a grzyby zmiękną, wymieszać z posiekaną zieleniną i przeło-
żyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy do zapiekania lub ułożyć w kokil-kach. Zalać śmietaną, posypać startym serem zmieszanym z tartą bułką i posypać wiórkami zimnego tłuszczu. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180-200°C) i zapiec na złoty kolor. Podawać z pieczonymi frytkami lub pieczywem.

Responses are currently closed.