Warning: include_once(/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php): failed to open stream: Permission denied in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305

Warning: include_once(): Failed opening '/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305
ZAPIEKANKA ŻMUDZKA | Przepisy kulinarne

ZAPIEKANKA ŻMUDZKA

1 kg marchewki
1 puszka konserwowej fasoli
2 łyżki margaryny lub masła 2 jajka
garść startego sera żółtego (parmezan,
oscypek) 1 szklanka śmietany garść posiekanej zieleniny (natka
pietruszki, koperek, szczypiorek) warzywna przyprawa typu vegeta
sól
tłuszcz do nasmarowania formy
Marchew obrać i zetrzeć na tarce z dużymi otworami, zalać wodą, tak aby marchewka była przykryta i dodać tłuszcz i szczyptę przyprawy warzywnej, dusić do miękkości na małym ogniu. Przetrzeć przez sito lub zmiksować. Fasolę odsączyć z zalewy, wymieszać z uduszoną marchewką, dodać jajka i posiekaną zieleninę. Doprawić. Przełożyć do natłuszczonej formy, posypać tartym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180-200°C) i piec około 45 minut. Podawać zapiekankę pokrojoną na porcje i polaną śmietaną.

Responses are currently closed.