Warning: include_once(/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php): failed to open stream: Permission denied in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305

Warning: include_once(): Failed opening '/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305
ZEFIREK PORZECZKOWY | Przepisy kulinarne

ZEFIREK PORZECZKOWY

40 dag białych łub czerwonych porzeczek, truskawek, malin, jeżyn, owoców morwy łub czarnych jagód
2 białka
1 szklanka cukru
sól
Porzeczki przebrać, opłukać i osuszyć. Oczyścić z szypułek. Owoce przełożyć do rondelka, najlepiej z nierdzewnej stali lub emaliowanego, podlać 1/4 szklanki wody, gotować na małym ogniu 5-10 minut, uważając, żeby nie przypalić. Rozgotowane
owoce przetrzeć przez sito, wymieszać z cukrem (powinien się rozpuścić) i ostudzić. Masą owocową przełożyć do płaskiej salaterki lub blaszki, przykryć folią spożywczą i wstawić do zamrażalnika na 30-45 minut (masa powinna być na wpół zamrożona, ale dająca się ucierać). Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą owocową i przełożyć do formy, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki do całkowitego zamrożenia (3-4 godziny). Podawać z bitą śmietaną. Można nabierać gałką do lodów.

Responses are currently closed.