ZEZOWATE SZCZĘŚCIE

25 dag maku 1 szklanka cukru
8 jajek
3 łyżki tartej bułki aromat waniłiowy sól
tłuszcz i tarta bułka do formy cukier puder i cukier waniliowy do posypania
Mak sparzyć wrzątkiem na sicie i trzykrotnie przepuścić przez maszynkę, albo zmiksować. Żółtka utrzeć z cukrem na krem, a następnie po łyżce dodawać zmielony mak i tartą bułkę, doprawić do smaku aromatem. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą makową, przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180-200 °C) na ok. 40 min. Przed podaniem posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym (najlepiej przez sitko) lub polać dowolną polewą.

Responses are currently closed.