Warning: include_once(/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php): failed to open stream: Permission denied in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305

Warning: include_once(): Failed opening '/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305
ŻOLIBORSKI KREM SZODONOWY | Przepisy kulinarne

ŻOLIBORSKI KREM SZODONOWY

2 szklanki białego wytrawnego wina 6 żółtek
20 dag cukru cukier waniliowy
3 łyżki brandy
4 łyżeczki żełatyny
Żelatynę zalać połową szklanki zimnej wody i odstawić na 15 minut. Następnie podgrzać na niewielkim ogniu, tak aby żelatyna się rozpuściła. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Wino podgrzać i gorące dodawać po łyżce do żółtek, uważając, aby się nie zwarzyły. Naczynie z żółtkami ustawić na większym garnku z gotującą się wodą i ubijać na parze do chwili, gdy masa zgęstnieje i stanie się puszysta. Do masy jajecznej dodać rozpuszczoną żelatynę i brandy, przełożyć do zwilżonej zimną wodą salaterki, ostudzić i wstawić do lodówki przynajmniej na dwie godziny. Można przybrać bitą śmietanką.

Responses are currently closed.