ŻOLIBORSKI KREM SZODONOWY

2 szklanki białego wytrawnego wina 6 żółtek
20 dag cukru cukier waniliowy
3 łyżki brandy
4 łyżeczki żełatyny
Żelatynę zalać połową szklanki zimnej wody i odstawić na 15 minut. Następnie podgrzać na niewielkim ogniu, tak aby żelatyna się rozpuściła. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Wino podgrzać i gorące dodawać po łyżce do żółtek, uważając, aby się nie zwarzyły. Naczynie z żółtkami ustawić na większym garnku z gotującą się wodą i ubijać na parze do chwili, gdy masa zgęstnieje i stanie się puszysta. Do masy jajecznej dodać rozpuszczoną żelatynę i brandy, przełożyć do zwilżonej zimną wodą salaterki, ostudzić i wstawić do lodówki przynajmniej na dwie godziny. Można przybrać bitą śmietanką.

Responses are currently closed.