Warning: include_once(/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php): failed to open stream: Permission denied in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305

Warning: include_once(): Failed opening '/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305
ZUPA BAKŁAŻANOWA | Przepisy kulinarne

ZUPA BAKŁAŻANOWA

2 średnie bakłażany 20 dag pieczarek 2-3 ziemniaki 1-2 marchewki
1 pietruszka
1/2 selera korzeniowego
2 pomidory (najlepiej wybierać odmiany
o podłużnych owocach, bo mają najmniej pestek i najwięcej aromatycznego miąższu)
3 łyżki oliwy lub dobrego oleju
garść posiekanej zieleniny (szczypiorek,
natka pietruszki, bazylia) warzywna przyprawa typu vegeta 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz ewentualnie śmietana lub mleko w proszku
Bakłażany umyć, usunąć ogonki i upiec na ruszcie w piekarniku (można zawinąć je w aluminiową folię, ale nie jest to konieczne). Grzyby oczyścić i grubo po-szatkować. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce z dużymi otworami i razem z grzybami udusić na tłuszczu, w razie potrzeby dolewając odrobinę wody.
Zalać 4-6 szklankami gorącej wody z dodatkiem przyprawy warzywnej, zagotować. Czosnek zmiażdżyć, zetrzeć na tarce lub drobniutko posiekać. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i razem z czosnkiem dodać do zupy. Gotować do miękkości na niewielkim ogniu. Doprawić. Jeśli lubimy zupy zabielane, możemy wlać do garnka pół szklanki śmietany rozprowadzonej w kilku łyżkach lekko ostudzonej zupy, lub cztery łyżeczki mleka w proszku, również rozpuszczonego w ostudzonej zupie. Upieczone bakłażany obrać i pokroić w kostkę. Świeże pomidory sparzyć wrzątkiem, następnie zanurzyć w zimnej wodzie i obrać ze skórki, również pokroić w kostkę. Bakłażany, pomidory i posiekaną zieleninę delikatnie wymieszać z gorącą zupą. Podawać od razu, z dodatkiem chrupiącego pieczywa lub grzanek.

Responses are currently closed.