ZUPA BARDZO SMACZNA GROCHÓWKA

25 dag grochu
4 ząbki czosnku
4 duże ziemniaki
1 pęczek włoszczyzny lub 3 łyżki przyprawy
typu vegeta 1 łyżka majeranku 1 łyżka mąki
4 łyżki oleju, 1 łyżka masła 1 łitr wody sól, pieprz
Przygotowana w ten sposób grochówka bardziej przypomina bigos niż zupę i może z powodzeniem zastąpić cały obiad, jest to jednak bardzo sycące danie, odpowiednie na zimniejsze pory roku. Groch
namoczyć na noc. Rano odlać wodę i zalać groch wrzątkiem, gotować, aż stanie się całkiem miękki. Odcedzić, utłuc lub przepuścić przez maszynkę. Włoszczyznę drobno pokroić lub utrzeć na jarzynowej tarce, dodać rozgnieciony czosnek, udusić na oleju – jarzyny powinny być miękkie i stracić zapach surowizny. Dodać litr wody, osolić i zagotować. Ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostkę, dodać do zupy i ugotować do miękkości. Dodać masę grochową i majeranek, dobrze wymieszać. Mąkę zrumienić na patelni, dodać olej i rozrobić w kilku łyżkach zupy. Jednolitą zasmażkę dodać do grochówki i doprawić do smaku. Najlepiej podawać w kamionkowych kokilkach z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Responses are currently closed.